focaccia uit uw PIZZAJOLLY buitenoven

focaccia uit uw PIZZAJOLLY buitenoven

Focaccia dat is #zomer in #september #kooktip voor de #buitenoven

Tip! Dit maakt u in uw pizzajolly houtoven

Geen zomer? Hoezo geen zomer? Dit is toch zomer!
Versgebakken focaccia uit uw eigen houtgestookte buitenoven! Met een glas Barbera Frizzante er bij is het nog even zomer in september!

 

Focaccia uit de eigen houtgestookte buitenoven!

Naast de heerlijkste pizza's maakt u in uw PIZZAJOLLY houtoven natuurlijk veel meer gerechten. Erg leuk en ook snel en makkelijk te maken zijn focaccia die rechtstreeks op de stenen ovenvloer worden gebakken.

Deze platte broodjes, met bijvoorbeeld heerlijke olijfolie, zeezout, olijven, tomaatjes en rozemarijn zijn lekker als voorgerecht. En omdat ze best even bewaard kunnen worden maakt u ze al van te voren klaar in uw buitenoven.

Focaccia bakt u op een temperatuur rond de 225 graden. In ongeveer 15 tot 20 minuten zijn de broodjes goudgeel gebakken, met een krokante korst en zachte bovenkant. Vers uit de oven natuurlijk op zijn lekkerst!

Hoe maak ik focaccia in de houtoven ?

Zelf focaccia maken is niet moeilijk. Belangrijk is het deeg vooraf goed doorkneden, en lekker lang luchtig laten rijzen. Natuurlijk moet u ook niet besparen op een lekkere olijfolie. Deze mag rijkelijk op de broodjes worden gesprenkeld!

Werkwijze:

Maak een mooi soepel deeg (niet te stevig) van een eenvoudig recept: Bijvoorbeeld 450 gram bloem (typo "oo"), 7 gram gedroogde gist (25 vers), 1 eetlepel olijfolie, 2 tot 3 theelepels zout (uw eigen smaak bepaald of dit minder of meer wordt). Circa 2,6 dl lauw water.Kneed de ingredienten goed door tot een glad deeg ontstaat. Laat het deeg nu zo'n 30 minuten, onder een natte doek of in een afgesloten bak op kamertemperatuur rijzen. Verdeel het deeg in stukken van circa 200 tot 250 gram. Maak er bollen van en laat de bollen nu onder een doek, of in een platte bak met deksel rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld! (minimaal 1 tot 2 uur).

In de tussentijd stookt u de PIZZAJOLLY houtoven lekker warm.

 

Als de deegbollen voldoende zijn gerezen gaat u de focaccia maken. Zet de ingredienten die u wenst te gebruiken alvast klaar. Olijfolie, grof zeezout, halve tomaatjes, rozemarijn, olijven (groen of zwart).

Bestrooi uw werkblad met bloem en haal een bol uit de bak, druk deze met de platte hand wat plat en probeer de vorm iets rechthoeking te maken. Leg het deegstukje even weg en maak zo alle bollen gereed.

Neem het eerste deegstuk en strooi er een beetje bloem onder. Maak nu met de vingertoppen kuiltjes in het deegstuk. doe dit bij alle deegstukken. Zorg dat er voldoende bloem onder de deegstukken blijft.

 

Nu is het tijd de focaccia af te maken:

  • - focaccia met alleen zeezout en of rozemarijn, besprenkel het deegstukje rijkelijk met de olijfolie, in de kuiltjes mag een laagje olie zichtbaar zijn. Bestrooi nu met zeetzout en de rozemarijn.
  • - focaccia met olijven, druk in het deegstukje enkele hele / of halve olijven, besprenkel ruim met olijfolie, en bestrooi nog met wat zeezout.
  • - focaccia met tomaatjes (en evt. zwarte olijven) beleg het deeg stuk met tomaatjes (en eventueel olijfjes, ansjovis), druk deze iets in het deeg. bestrooi de tomaatjes met zeezout en besprenkel met olijfolie

 

Laat de deegstukjes nu afgedekt nog een halfuurtje liggen. Regel de temperatuur van uw houtoven zodat deze rond de 225 graden is.

De broodjes kunnen nu in de oven. Bestrooi uw pizzaschep met "grove strooibloem" dit is bloem van harde tarwe en is een beetje korrelig. Leg de focaccia voorzichtog op uw schep (ze moeten losjes op de schep liggen). Schuif dan de focaccia voorzichtig op de ovenvloer. Hierbij opletten dat de olie niet te veel van het deeg afloopt. Als alle broodjes in de oven liggen. Laat u de focaccia bakken totdat ze goudbruin van kleur zijn. Om verbranden te voorkomen kan het handig zijn de broodjes tijdens het bakken af te dekken met wat alluminiumfolie.

Leg na het bakken de broodjes op een houten plank of rooster.

Buon appetito

 

Ook focaccia maken in uw eigen houtgestookte pizzaoven?

>>bestel nog vandaag uw PIZZAJOLLY buitenoven en ga aan de slag!

 

Vraag een folder en bestelformulier of kom eerst eens kijken op een demodag.

>>Nu aanmelden voor een demodag van PIZZAJOLLY

 

 

 

 

 

 

©2022  PIZZAJOLLY.NL   HOUTGESTOOKTE PIZZAOVENS VOOR THUIS IN DE TUIN